Столтенберг се срещна с Помпейо

  • 03 септември 2019 13:33

  • 184
  • 0
Столтенберг се срещна с Помпейо
© Pixabay (архив)

НАТО ще продължи да подкрепя афганистанските сили, обеща днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след разговори с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, на фона на американските усилия да бъде сключено мирно споразумение с талибаните, предаде ДПА.

"НАТО напълно подкрепя усилията да бъде постигнат мир в Афганистан", написа Столтенберг в Туитър след разговорите си с Помпейо в Брюксел. "Осъждам неотдавнашните ужасяващи атентати и НАТО остава ангажирано да подкрепя афганистанските сили", добави той.

САЩ и талибаните преговарят от повече от година за намиране на политическо решение на започналата преди 18 години война в Афганистан.Миналата седмица президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви, че Вашингтон ще намали почти наполовина числеността на американските войници в Афганистан, до 8600 души, ако споразумението бъде финализирано.

Не е ясно какво ще означава това за присъствието на НАТО в Афганистан, отбелязва ДПА. Войските на САЩ са почти половината от състава на цялата мисия на алианса за обучение и съветване на афганистанските сили за сигурност.

Според натовски представител Столтенберг и Помпейо са обсъдили също отдавнашните усилия на Вашингтон да бъдат увеличени европейските отбранителни разходи в рамките на алианса, както и подготовката за срещата на върха на НАТО през декември в Лондон.

Помпейо пристигна в Брюксел снощи и разговаря с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е.Днес той се очаква да се срещне и с бъдещия председател на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в, председателя на Европейския парламент Давид СасолиДавид Сасоли63-годишният италианец Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той е бивш и следващия ръководител на външната политика на съюза Жозеп Борел.

Последвайте канала на

Калина Христова
184 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини