Бежанската вълна към Гърция се превърна в криза

  • 02 септември 2019 17:37

  • 1841
  • 1
Бежанската вълна към Гърция се превърна в криза
© gettyimages

Бежанската вълна към Гърция се превърна в криза с голям брой пристигащи от турския бряг хора. Няма места в лагерите по островите и започва транспортиране към вътрешността на страната. Правителството търси помощ от Евросъюза и е в постоянен контакт с еврокомисар Аврамопулос за овладяване на бежанския поток, съобщава БНР.

С два кораба прехвърлиха 1500 мигранти и бежанци от Лесбос в Северна Гърция. Хиляда души настаниха в лагер близо до град Килкис. Видимо правителството е действало в отговор на бежанския натиск, защото в този лагер вече има други хиляда души. Контейнерите не достигат, поставиха и палатки. Първо реагира кметът на Килкис, а след това и жителите. Според тях липсват елементарни условия за живот в лагера. Това не е израз на ксенофобия, уточняват живеещите в района, а загриженост за вече 2 хиляди души, като повечето от тях са майки с деца.

Правителството беше принудено за вземе спешни мерки и да въведе някакъв ред в приемането на мигрантите. След инцидентите в лагера Мория на остров Лесбос, нещата излязоха извън контрол. Ежедневни сблъсъци между самите мигранти, които често завършват с ранени и жертви. А в лагерите на островите се чака не с месеци, а понякога и повече от година за разглеждане на молбите за бежански статут. Много от мигрантите сами търсят път и връзка с трафиканти, за да напуснат Гърция.

От министерството по миграцията обвиниха СИРИЗА за липса на план към бежанците. В изявление се посочва, че „управляващата до скоро партия СИРИЗА остави границата слабо охранявана и с неизвестен брой нелегално пребиваващи мигранти“.

Договорът между Европейския съюз и Турция за връщане на мигранти е само документ без практическа реализация, смятат жителите на гръцките острови. Медиите коментират силната вълна от пристигащи от турския бряг, като политически натиск на Турция към Брюксел. „В последните дни сякаш турците не охраняват морската си граница и пускат свободно мигрантите към Гърция“, пишат днешните централни издания.

За един ден в рамките на час на едно от пристанищата на Лесбос пристигнаха 600 души. Следващият ден бяха над 300. Същото се констатира и по сухопътната граница. Гърция няма възможност да поеме повече хора, съобщават от правителството. В това напрегнато положение националистите от партията „Гръцко решение“ заявиха пред парламента, че настояват да се затворят границите за бежанци, което управляващите консерватори не са склонни да приложат. Без помощ от Евросъюза Атина сама не може да се справи с кризата, посочват медиите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1841 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.02 | 20:09

1

Падна им пе*алското ПРО-меркел правителство и пак почнаха имигранти да им идват...Самнително..

Добави коментар

Водещи новини