Могерини: ЕС предостави на Украйна най-големия помощен пакет в историята си

  • 02 септември 2019 13:26

  • 683
  • 1
Могерини: ЕС предостави на Украйна най-големия помощен пакет в историята си
© getty images

Помощният пакет за Украйна, предоставен от Брюксел за последните пет години, е станал най-големият в цялата история на Европейския съюз. Това заяви в понеделник върховният представител на Съюза за политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини на ежегодната конференция на европейските посланици в Брюксел, предава ТАСС.

„Конфликтът в Украйна още не е завърпил, но за тези пет години Украйна измина много дълъг път. Днес тя е по-устойчива страна, отколкото беше преди пет години“, подчерта тя. „За тези пет години ние предоставихме на Украйна най-големия помощен пакет в историята на ЕС“.

По думите на Могерини, ЕС е помогнал и помага на Киев в сферата на сигурността, в развитието на страната, инфраструктурата и създаването на работни места. Тя подчерта, че именно помощта на Брюксел е помогнала на Украйна да излезе от кризата.

В периода 2014-2018 година са осъществени три програми за макрофинансова (кредитна) помощ на ЕС на стойност повече от 3 милиарда евро. Условята за предоставяне на средствата са борба с корупцията, ефективно управление на държавните финанси, приватизация и реформа на управлението на държавните предприятия, както и реформи в сферата на енергетиката, здравеопазването и социалната защита.

Последвайте канала на

Калина Христова
683 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2019.09.02 | 15:41

1

Може би "Голяма" помощ за страна извън ЕС, но я тази кресла да си спомни колко милиарда ПОДАРИХА на Гърция. Тези 3 милиарда са едно синапово зрънце в сравнение с милиардите дадени и опростени на Гърция!

Добави коментар

Водещи новини