В Полша започна церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война

  • 01 септември 2019 07:19

  • 772
  • 5
В Полша започна церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война
16 70дни
©

Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, предадоха АП и ТАСС.

Церемонията започна в 4:40 ч. сутринта, точният час когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация, отнемайки живота на мирни граждани. Почти едновременно с това, в 4:48 ч. нацистки крайцер обстрелва полски военни складове близо до Гданск. Тези събития полагат началото на Втората световна война.

Полският президент Анджей Дуда напомни, че Втората световна война е започнала с военно престъпление. Нарочно са били бомбардирани мирни граждани, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно. "Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?", попита Дуда. Той подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може нищо подобно да не се случва повече където и да е по света. "Само историческата истина може да изцери раните", добави той, изказвайки уважение към своя германски колега, който дойде в Полша, за да участва в паметната церемония.

"Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка", заяви от своя страна Щайнмайер на полски и немски, предаде БТА, цитирайки АФП. При бомбардировките на Велун загиват около 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст, припомня ДПА. През Втората световна война загиват 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона полски евреи.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и много други световни лидери ще присъстват на главните церемонии във Варшава. Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския отмени участието си заради приближаването на урагана Дориан.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
772 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофиб!

2019.09.01 | 08:45

2

Ватенките вече над 70 години се опитват да скрият факта как започна втората световна война, а именно как русия и нацистка Германия си поделиха Полша haahaa

Кор дьо мер

2019.09.01 | 10:53

5

Разбира се, Молотов-Рибентроп подписаха договора...и заедно маршируваха във Варшава...Е, след 2 годинки се хванаха за гушките и им отиде дружбата по дяволите!
Но това е историята: който разбрал-разбрал. За глухите камбаната не бие два пъти..
Вечна памет на жертвите на фашистките и комунистическите палачи!!!

а ти си хомо

2019.09.01 | 08:48

3

няма как да си русофиб и да не си педал

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофиб!

2019.09.01 | 08:56

4

Няма как да си русофил, и да не бъдеш говнофил Повръща ми се от вас рускии говнари ...

ужас

2019.09.01 | 08:26

1

Също така полският президент е благодарил на германсият президент за извършените бомбардировки и е обещал да построят паметник на извършителите, както направиха българите в София. И непрекъснато да има цветя там в знак на благодарност към днешния съюзник .

Добави коментар

Водещи новини