Франция издига топбанкер за свой кандидат за еврокомисар

  • 28 август 2019 13:37

  • 275
  • 0
Франция издига топбанкер за свой кандидат за еврокомисар
© Getty (архив)

Франция предложи заместник-управителя на централната банка на страната Силви Гулар за свой кандидат за европейски комисар, заяви днес  дипломатически източник от Париж, цитиран от Ройтерс.

Правителството на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на се стреми да получи водещ ресор като търговията или климата. Гулар, която е бивш евродепутат и знае английски, немски и италиански, има силни европейски препоръки. Тя участваше в правен екип на френското външно министерство, работил по обединението на Германия през 1989 г., а по-късно беше политически съветник на бившия председател на Европейската комисия Романо Проди.

Макрон избра Гулар за министър на въоръжените сили в своето правителство, след като стана президент през 2017 г. Тя обаче заемаше поста едва един месец и се оттегли, след като беше започнато разследване за начина, по който нейната партия Демократично движение е наемала парламентарни сътрудници в Европейския парламент. Разследването продължава, но главният му фокус не е върху Гулар. Срещу нея не се води официално разследване. Тя отрича да е извършила нещо нередно.

Очаква се избраната за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е да определи новия екип от комисари до 1 ноември. Всяка държава от Европейския съюз се бори за влиятелни постове.

Последвайте канала на

БТА
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини