Матео Салвини намекна за възобновяване на коалицията с Движението "Пет звезди"

  • 22 август 2019 21:07

  • 470
  • 0
Матео Салвини намекна за възобновяване на коалицията с Движението "Пет звезди"
©

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини заяви днес, че е възможно чрез промени в правителството да бъде възстановена разпадналата се коалиция между неговата дясна партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди", предаде АП.

След среща с президента Серджо Матарела в двореца "Куиринале" Салвини посочи, че алтернативата е предсрочни избори. "Искам да дам последната дума на народа. Но ако някой иска страната отново да се задвижи, ние сме готови да направим същото без предубеждения", каза той пред репортери по адрес на досегашните си партньори от "Пет звезди".

Днес президентът приключва първия кръг от разговори с представители на италианските партии в намирането на изход от кризата след оставката на премиера Джузепе Конте. Но Матарела може да даде повече време за евентуалното формиране на съюзи, предаде АП.

Движението "Пет звезди" работи за съставянето на ново стабилно правителство, каза днес лидерът на движението" Луиджи ди Майо, без да назовава евентуалния си коалиционен партньор, допълни ДПА. Според агенцията единствената алтернатива на "Лигата" е опозиционната Демократическа партия.

"Започнали са всички необходими контакти за намирането на солидно [парламентарно] мнозинство, което да служи на гражданите", каза Ди Майо също след среща с президента. Той е обявил списък с 10 приоритета на евентуалното бъдещо правителство, които почти съвпадат с изложените от Демократическата партия пет приоритета.

От Демократическата партия днес дадоха сигнал, че биха се съюзили с Движение "Пет звезди", за да създадат проевропейска коалиция, достатъчно силна да се противопостави на националиста Салвини и да осуети изборите, съобщи АП.

След срещата си в "Куиринале" лидерът на демократите Никола Дзингарети подчерта, че новата коалиция трябва да има трайна и широка парламентарна подкрепа. "Не правителство на всяка цена", каза той пред репортери в двореца, като добави, че Италия се нуждае от правителство, което "да промени посоката, да е алтернатива на десницата" и "да върне надеждата на италианците". Дзингарети призна, че това е рисковано, но е от полза да се опита.

Последвайте канала на

БТА
470 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини