Германия и Холандия обмениха идеи във връзка с борбата с климатичните промени

  • 22 август 2019 19:31

  • 300
  • 0
Германия и Холандия обмениха идеи във връзка с борбата с климатичните промени
© Getty Images/Guliver (архив)

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се се срещна днес с холандския премиер Марк Рюте и обсъди с него политиката на Европейския съюз във връзка с климатичните промени, предаде ДПА.

На срещата на двамата лидери Меркел каза, че е склонна да подкрепи предложението на Холандия изискванията на ЕС за емисиите на парникови газове да станат по-строги. 

Според Меркел Германия много лесно може да се съгласи с предложение до 2030 г. емисиите да бъдат намалени с 55 процента спрямо стойностите от 1990 г. Сегашната цел на ЕС е емисиите да бъдат намалени с 40 процента до 2030 г. 

Холандия прие през юни национално споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове с 49 процента до 2030 г., припомня ДПА.

И Германия, и Холандия са далеч от постигане на поставените цели, отбелязва агенцията. Германия успя да намали емисиите с 32 процента, но няма да може да ги намали с 40 процента до следващата година, каквото бе желанието на германските власти. Холандия през 2017 г. успя да намали емисиите си само с 13 процента.

Меркел отбеляза, че предложенията за въвеждане на по-строги правила в сферата на борбата с климатичните изменения трябва да бъдат обсъдени с останалите европейски партньори.

Тя каза, че Германия има за цел до 2050 г. да стане климатично неутрална. Признавайки, че да се осигури подкрепата на всички страни от ЕС е предизвикателство, канцлерката изтъкна, че ще е много важно това да се превърне в цел на целия съюз, отбелязва Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
300 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини