Полският премиер поиска постоянна база на НАТО в страната си

  • 22 август 2019 16:46

  • 272
  • 0
Полският премиер поиска постоянна база на НАТО в страната си
© Getty Images/Guliver

НАТО трябва да укрепи присъствието си на източния фланг с разполагане на постоянна база в Полша, заяви в интервю днес полският премиер Матеуш Моравецки. В същото време той се изказа против големи прехвърляния на военнослужещи на САЩ на полска територия от Германия, предаде ДПА.

"Нуждаем се от военната база на НАТО в Рамщайн и се нуждаем от нова постоянна военна база в Полша", казва Моравецки в интервюто, дадено от него пред френския вестник "Уест-Франс" и вестниците от германската медийна група "Функе".

През юни Полша и САЩ се споразумяха да увеличат американското военно присъствие на полска земя с 1000 военнослужещи и то да стане общо 5500 души.

Тогава президентът Тръмп заяви, че тези войски може да бъдат прехвърлени от Германия или от другаде. Той добави тогава, че Полша трябва да бъде възнаградена за изпълнението на целта на НАТО разходите за отбрана да бъдат 2 процента от БВП, и разкритикува Германия, че не е постигнала тази цел.

Моравецки иска "в Германия да останат колкото може повече американски войници" и заяви, че "никой не обмисля сериозно да редуцира значително американското присъствие" там.

Разполагането на американски войски в Полша и Германия не е въпрос на "или - или", каза той.

"Не бих казал, че Германия е гратисчия (в сферата на отбраната), но нейният принос не съответства на задълженията й. Германия трябва да увеличава отбранителните си разходи с по-бързи темпове", добави Моравецки.

Миналата година Германия е похарчила за отбрана 1,2 процента от своя БВП. Тя иска през следващите години да увеличи разходите, но дори и при това намерение тя пак няма да достигне определената от НАТО цел от 2 процента от БВП.

Последвайте канала на

БТА
272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини