Датският кралски двор изненадан от решението на Тръмп да отложи визитата си в Дания

  • 21 август 2019 11:49

  • 910
  • 3
 Датският кралски двор изненадан от решението на Тръмп да отложи визитата си в Дания
© Getty Images/Guliver

Говорителка на датския кралски двор заяви, че решението на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да отложи планираното за следващия месец посещение в Дания е изненадващо, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Говорителката добави, че кралица Маргрете Втора, по чиято покана Тръмп трябваше да посети Дания на 2 и 3 септември, няма повече коментари по въпроса.

Тръмп обяви решението си с туит, след като премиерката на Дания Мете Фредериксен отхвърли като "абсурден разговор" идеята му САЩ да купят Гренландия от Дания.

"Дания е една много специална страна с невероятни хора, но имайки предвид коментарите на премиерката Мете Фредериксен, че няма интерес да обсъжда купуването на Гренландия, ще отложа планираната ни за след две седмици среща за друг път. Премиерката успя да спести пари и усилия на САЩ и Дания, като беше толкова пряма. Благодаря й за това и очаквам с нетърпение да променим датата (на срещата) за някой бъдещ момент", написа Тръмп в Туитър.

Датските медии посочват, че постъпката на Тръмп е особено странна, тъй като поканата към него да направи официално посещение в Дания е отправена от името на монарха Маргрете Втора, а не от представители на политическата власт, отбелязва ТАСС.

Цялата политическа класа на Дания реагира изумено и възмутено.

"Действителността надхвърля въображението, този човек е непредвидим", туитна Мартин Йостергор, лидер на радикалната левица и член на парламентарното мнозинство.

Представителят на консерваторите за външната политика Сьорен Есперсен предложи на президента на САЩ направо да анулира визитата си. "Г-н Тръмп, Вие решихте да отложите посещението си в Дания. Защо направо не го отмените? Тук и без това си имаме друга работа", заяви той.

Съпартийката на Есперсен Маи Меркадо пък заяви, че "Дания с радост ще отложи планираната за след две седмици среща за тогава, когато встъпи в длъжност нов президент" (на САЩ).

Лидерката на Единна листа "Червено-зелени" Перниле Скипер определи отлагането на визитата като проява на неуважение. "Тръмп живее на друга планета. Това е самодоволно и неучтиво", заяви тя.

"Без никаква причина Тръмп смята, че една автономна част от нашата страна може да бъде обявена за продажба. След това по оскърбителен начин отменя визита, за която всички се подготвяха. А има ли части от САЩ за продан? Аляска?", възмути се в Туитър консерваторът Расмус Ярлов. 

Последвайте канала на

БТА
910 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сребра

2019.08.21 | 13:01

2

Какво очакват, като не искат да му продадат Гренландия?

Е, датският елит не се продава

2019.08.21 | 16:16

3

Янките напоиха и насипаха малко злато на руските "търговци" преди век и те им харизаха Аляска. НЕЧЕСТНА АФЕРА! НЯМА ДЪРЖАВЕН ДОГОВОР! Както си е стилът им - отвсякъде да заграбят. Трябва Русия да заведе дело и си върне Аляска. Стига са ръфали от нея.

k

2019.08.21 | 12:11

1

Всъщност Хаваите не се ли продават? Имам едни пари спестени от закуски.... За едни олигарси питам.

Добави коментар

Водещи новини