Правителството на Исландия почете първата "смърт" на ледник в страната

  • 19 август 2019 06:24

  • 1642
  • 1
 Правителството на Исландия почете първата "смърт" на ледник в страната
© Pixabay

На церемония с участието на премиера Катрин Якобсдотир правителството на Исландия официално обяви вчера първата "смърт" на ледник в страната, предадоха ДПА и Ройтерс.

Ледникът Окйокюл (съкратено Ок), пребивавал 700 години на върха на вулканична планина, е загубил още през 2014 г. статута си на ледник заради стопяване и изтъняване. На церемонията в присъствието на бившия президент на Ирландия Мери Робинсън исландският геолог Оддур Сигурдсон откри паметна плоча, отбелязваща изчезването на първия от стотиците ледници в островната страна. Като послание към бъдещето на плочата бе изписано: "През следващите 200 години всички големи ледници се очаква да последват същия път. Този монумент е свидетелство, че ние знаем какво се случва и какво трябва да се направи.

Сигурдсон, която е свързан с университета "Райс" в Хюстън, от години наблюдава състоянието на Окйокюл, североизточно от столицата Рейкявик. Според сателитни снимки на Земната обсерватория на НАСА през 1986 г. ледникът Ок е представлявал компактно бяло петно, но на снимка от 1 август т.г. от него са останали само малки фрагменти бял лед.

По определение ледникът трябва да бъде с дебелина 40-50 метра и да се движи от собствената си тежест. Ледът на Ок е само 15 м. дебел.

Ройтерс цитира професор Миник Розинг от Копенхагенския университет, според когото "няма никакво съмнение, че климатът в Арктика се променя значително и скоростно". Климатичните промени ще бъдат главна тема на предстоящата тази седмица среща в Исландия на премиерите на страните от Северния съвет с участието на канцлера на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. Северният (Нордическият) съвет обхваща Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и самоуправляващи се територии като Гренландия.

Последвайте канала на

БТА
1642 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Айсел

2019.10.01 | 05:24

1

А в България изчезват грамотните журналисти. Според законите в българския език трябва да се пише Окьокюл, защото след съгласна не се пише Й. Това се учи още в първи клас.

Добави коментар

Водещи новини