Лондон: Иран трябва да удържи обещанието си освободеният петролен танкер да не акостира в Сирия

  • 15 август 2019 21:47

  • 765
  • 1
Лондон: Иран трябва да удържи обещанието си освободеният петролен танкер да не акостира в Сирия
© Pixabay (архив)

Великобритания заяви днес, че Иран трябва да спази дадените уверения, че освободеният танкер "Грейс 1" няма да акостира в Сирия в нарушение на санкциите на ЕС, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"Правителството на Гибралтар е получило гаранции от Иран, че "Грейс 1" няма да продължи към Сирия. Иран трябва да се придържа към уверенията, които те дадоха", заяви говорителят на външното министерство в Лондон. "Ние няма да стоим безучастни и да позволим на Иран или другиго да заобикаля жизненоважните санкции на ЕС срещу режим, който използва химически оръжия срещу народа си", се казва в изявлението. "Не може да има сравнение или връзка с иранското неприемливо и незаконно завземане на - или атаки срещу - търговски кораби в Ормузкия проток и прилагането на санкциите на ЕС срещу Сирия от правителството на Гибралтар", подчерта говорителят.

Собственикът на освободения танкер е заявил, че той се насочва към едно средиземноморско пристанище, каза пред иранската информационна агенция Мехр служител от морската и пристанищна администрация на Иран. Служителят не посочва кой е собственикът, нито кое е пристанището, предаде Ройтерс.

ТАСС припомни, че гибралтарските власти задържаха на 4 юли плаващия под панамски флаг "Грейс 1" по подозрение, че превозва ирански петрол за Сирия в нарушение на европейските санкции.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
765 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.08.16 | 09:39

1

Каква пародия! ЕС има санкции срещу Сирия. Британия която напъва да излезе от ЕС чрез мюрето си Гибралтар размахва пръст на Иран, които очевидно не са от ЕС, че не спазват санкциите на ЕС! И всичко това организирано от кукловода САЩ, режисирани от Израел.

Добави коментар

Водещи новини