Испанската Народна партия ще управлява в Мадрид благодарение на крайната десница

  • 14 август 2019 20:51

  • 456
  • 0
Испанската Народна партия ще управлява в Мадрид благодарение на крайната десница
© Pixabay

Консерваторите от испанската Народна партия (НП), които загубиха властта в страната миналата година след корупционен скандал, са на път да си осигурят ръководното място в столицата Мадрид с гласовете на крайната десница, запазвайки важен бастион, въпреки поредицата от изборни загуби, предаде Франс прес.

В конкуренция с центристката партия "Сиудаданос" (Гражданите") и с крайнодясната партия "Вокс", НП, чието правителство получи вот на недоверие през юни 2018 г., регистрира на парламентарните избори през април и на местните през май исторически слаби резултати, въпреки че остава първа сила вдясно.

Но чрез споразумения със същите тези две политически сили Народната партия практически запази непокътната властта по региони, като дори отне от левицата кметските места в Мадрид и Сарагоса.
Ако не се случи нещо непредвидено, след двумесечни преговори кандидатката на НП Исабел Диас Аюсо трябва да встъпи в длъжност начело на региона на Мадрид, най-богатия в Испания, с население от 6,6 милиона души, с гласовете на "Сиудаданос" и "Вокс".

Тя ще бъде третият представител на консерваторите, който ще управлява на регионално равнище с подкрепата на крайната десница, след като през януари Хуан Мануел Морено дойде на власт в южната област Андалусия, а Фернандо Лопес-Мирас от юли управлява малката югоизточна област Мурсия.

Исабел Диас Аюсо също ще управлява в коалиция със "Сиудаданос". За разлика от Андалусия и Мурсия обаче, в Мадрид "Вокс", чиито представители са необходими за мнозинство, ще останат извън изпълнителната власт.
Лидерката на "Вокс" Росио Монастерио увери, че нейната партия няма да дава подкрепа на регионалното правителство във всеки случай. "Няма да отстъпим и на милиметър от защитата на нашите избиратели", обеща тя пред регионалното събрание.
"Ангажиментът ни с Народната партия и "Сиудаданос" свършва там, където започва вашият с нас, тоест след този вот", добави Монастерио.

Ултраконсервативната партия "Вокс" бе създадена през 2014 г. от разочаровани членове на Народната партия и през последните месеци стана част от испанския политически пейзаж.
Диас Аюсо наблегна върху общите позиции на двете партии.

"Като виждам реакциите, които вашите думи предизвикват вляво, те ми показват, че вие и аз сме по-обединени, отколкото те биха желали", отговори тя.
Представителката на НП обеща големи данъчни облекчения в Мадрид, където нейната партия управлява без прекъсване от 24 години и където корупционни скандали свалиха от власт няколко от нейните предшественици.

Последвайте канала на

Novini.bg
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини