Засега няма насрочена дата за вота на недоверие в Италия

  • 13 август 2019 09:31

  • 164
  • 0
Засега няма насрочена дата за вота на недоверие в Италия
© Pixabay

Заседание на италианския парламент ще насрочи дата за вот на недоверие на премиера Джузепе Конте на фона на продължаващата правителствена криза, пише европейската редакция на Politico.

Мнозинството от представителите на парламентарните групи гласуваха за провеждането на вот на недоверие на 20 август, но управляващата дясна партия “Лига”, подкрепена от Forza Italia на Силвио Берлускони и “Братята на Италия” се противопостави на вота.

Тъй като решението не беше единодушно, председателят на Сената заяви, че трябва да се проведе ново гласуване за потвърждаване на датата.

Очаква се вотът на недоверие да е успешен, и ако това се случи президентът Серджо Матарела в крайна сметка ще трябва да реши дали да насрочи нови избори за октомври, или да назначи временно правителство.

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини иска депутатите да обсъдят предложението и да гласуват по него възможно най-скоро. Според партия „Лига“, отлагането на официалния крах на правителството до следващата седмица ще даде шанс на движение "5 звезди" и членовете на лявоцентристката Демократическа партия да се координират, за да избегнат предсрочни избори.

Последвайте канала на

Калина Христова
164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини