Горещата вълна тормози Западните Балкани, живакът мина 40 градуса

  • 12 август 2019 21:15

  • 766
  • 0
Горещата вълна тормози Западните Балкани, живакът мина 40 градуса
© Getty Images

Горещата вълна достигна днес връхната си точка в страните от Западните Балкани, градове като Подгорица и Тирана опустяха напълно, животните в Скопската зоологическа градина се разхлаждаха със сладолед, дини и вода, плажовете на хърватското и черногорското крайбрежие са препълнени, а лекарите съветват хората да не излизат от 11 до 17 часа, предаде Танюг.

В много хърватски градове е обявен червен код, след като температурите на места надхвърлиха 40 градуса при абсолютно безветрие.

В Босна и Херцеговина е обявен оранжев код, а температурите също наближават 40 градуса. Най-горещо е в Мостар, където кодът е червен.

Подобно е положението и в Северна Македония. В Скопие е измерена температура 40 градуса, което накара служителите в зоопарка да измислят начини да разхладят животните. На маймуните беше раздадено голямо количество плодов сладолед, носорозите получиха охладени дини, а слоновете, които се разхлаждат сами с пясъчни бани, бяха напръскани допълнително с вода.

Изключително високите температури, също 40 градуса, буквално опразниха улиците на черногорската столица Подгорица, а лекарите имаха много работа със слънчасали пациенти.

Горещата вълна заля и Албания, където най-високата температура беше 41,6 градуса. Улиците на Тирана също са празни, а много от жителите й се отправиха към плажовете. Това не е най-топлото лято в Албания досега. По-горещо е било през 2015 г., когато най-високите дневни температури са били 43 градуса.

Последвайте канала на

БТА
766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини