Въвеждат такса върху безалкохолните напитки в Румъния заради затлъстяването

  • 06 август 2019 20:58

  • 673
  • 0
Въвеждат такса върху безалкохолните напитки в Румъния заради затлъстяването
© Pixabay

Румънското министерство на финансите публикува днес проект за постановление, предвиждащ увеличение на акциза върху цигарите, въвеждане на такса върху безалкохолните напитки, съдържащи захар, и други фискални мерки.

В публикувания текст се посочва, че акцизът върху цигарите ще бъде увеличен, за да се избегне започване на наказателна процедура срещу Румъния за неприлагане на директива на ЕС от 2011 г. 

Проектът предвижда увеличение от 1 септември 2019 г. на акциза от 483,74 леи/1000 цигари на 503,97леи/1000 цигари.

Таксата върху захарта в безалкохолните напитки се въвежда, тъй като в Европейския съюз 52 процента от пълнолетното население е с наднормено тегло, а 17 процента страдат от затлъстяване, се посочва още в документа.

,,Епидемията от затлъстяване представлява огромно бреме за здравната система, а затлъстяването в момента представлява един от основните фактори за смъртността в световен план", е отбелязано в текста.

,,В този смисъл се налага приемането на мерки за борба срещу потреблението на безалкохолни напитки с повишено съдържание на свободни захари чрез включването им в сферата на продуктите, подложени на акциз", изтъква финансовото министерство.

Постановлението, което е представено за обществено обсъждане, може да бъде прието от правителството в края на тази седмица, съобщи Канал 3.

Последвайте канала на

Novini.bg
673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини