Гърция въвежда солени глоби за пушенето на обществени места

  • 06 август 2019 19:17

  • 1830
  • 2
Гърция въвежда солени глоби за пушенето на обществени места
© Pixabay

В разгара на почивките в Гърция - неприятна изненада за туристите пушачи. Южната ни съседка затяга  контрола върху цигарения дим с жестоки глоби за пушачите. Здравното министерство разпрати специални инструкции на местните власти да започнат стриктно прилагане на съществуващото законодателство срещу дима на обществени места.

И забраните, и глобите са факт отдавна, но досега властите са си затваряли очите. Още преди да спечели вота обаче настоящият премиер се закани да промени това.

,,Ако гласоподавателите ни се доверят, след изборите пушенето на обществени места ще остане в историята. И ще започнем от парламента. Омръзна ми да срещам колеги, журналисти, които нарушават забраните и си пушат напук на закона'', каза гръцкият премиер Кирякос Мицотакис.

Последните проучвания сочат, че 27% от гърците са пушачи. Повечето не са оптимисти за ефекта от строгите правила.

Христос работи в сферата на обслужването. Според него жестоките глоби ще навредят на туризма.

,,Не е сега моментът за тези мерки. Пагубно е за бизнеса с туристи. Няма никакъв контрол няма. Хората си пушат свободно. Според мен българите, които май са мнозинство тук, пушат повече'', обясни той пред камерата на Нова телевизия.

Забраната за пушене е особено строга за шофьорите на таксита и автобуси от обществения транспорт. Ако в колата запалиш цигара, глобата е 1500 евро. Ако пък има малко дете, санкцията е двойна.

Контролът за превозните средства е в ръцете на полицията. Контролните органи имат право да установят нарушението и да наложат глоба.

Последвайте канала на

Novini.bg
1830 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
tsvetan lazarov spasov 7406087068

2019.08.06 | 19:40

1

poneghe sam poshach nema da doidem poveche v gurcia

1585

2019.08.06 | 23:00

2

Е*ал съм ти майката важното е аз да съм добре ;) а аз не пуша

Добави коментар

Водещи новини