Британският премиер Борис Джонсън ще посети днес Шотландия

  • 29 юли 2019 06:49

  • 653
  • 0
Британският премиер Борис Джонсън ще посети днес Шотландия
© Gettyimages

Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е ще направи днес първо посещение в Шотландия като премиер на Великобритания, след като лидерката на Консервативната партия в Шотландия Рут Дейвидсън заяви, че няма да подкрепи Брекзит без споразумение, предаде Ройтерс.

Шотландците отхвърлиха на референдум с 55 срещу 45 процента отделяне от Обединеното кралство през 2014 г., но на референдума за Брекзит през 2016 г. гласуваха за оставане в ЕС, което предизвика искания за втори референдум за независимост от привържениците на членството в съюза.

Днес Джонсън ще посети военна база в Шотландия. Визитата му е част от обиколка из Обединеното кралство, в която той ще обяви допълнително финансиране за местните общности. Премиерът ще посети също Уелс, за да се срещне с фермери, както и Северна Ирландия, за да обсъди преговорите за възстановяване на правомощията на местното правителство.

,,Нашият съюз е най-успешният политически и икономически съюз в историята. Ние сме световен бранд и заедно сме по-сигурни, по-силни и по-процъфтяващи'', заяви Джонсън в декларация преди обиколката.

,,И затова, докато се готвим за нашето бляскаво бъдеще след Брекзит, е жизненоважно да подновим връзките, скрепяващи нашето Обединено кралство'', добави той.

Офисът на Джонсън не съобщи дали той ще се срещне днес с Рут Дейвидсън, посочва Ройтерс. Тя написа вчера във в. "Скотиш мейл он сънди": "Не мисля, че правителството трябва да извърши Брекзит без споразумение, а ако го направи, аз няма да го подкрепя".

Миналата седмица първият министър на Шотландия, националистката Никола Стърджън, написа писмо до Джонсън, в което заяви, че плановете му за Брекзит ще навредят на шотландската икономика и че тя ще продължи подготовката за втори референдум за независимост.

Последвайте канала на

БТА
653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини