Британският парламент прие предложение, което ще затрудни евентуален опит на следващия премиер за Брекзит без сделка

  • 18 юли 2019 18:36

  • 1053
  • 0
Британският парламент прие предложение, което ще затрудни евентуален опит на следващия премиер за Брекзит без сделка
© Pixabay (архив)

Британската Камара на общините одобри предложение, което ще затрудни евентуален опит на следващия премиер да извади Великобритания от Европейския съюз без сделка, предаде БТА, цитирайки АП и Ройтерс.

Депутатите одобриха мярка, която възпира правителството да даде ваканция на парламента в седмиците преди насроченото излизане на Обединеното кралство от ЕС - 31 октомври. Борис Джонсън, който вероятно ще е новият британски премиер, не изключи възможността за такава ваканция, ако законодателите се опитат да блокират плана му за Брекзит. Той смята, че страната трябва на всяка цена да напусне ЕС в срок, дори това означава да излезе от съюза без споразумение за развода.

Повечето икономисти предупреждават, че Брекзит без сделка би имал тежки последици за икономиката. Против напускането без споразумение са и мнозинството депутати. Предложението беше прието с 315 на 274 гласа, като няколко министри се въздържаха, вместо да подкрепят призива на правителството опцията парламентът да бъде пуснат във ваканция да се запази.

Премиерът Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в изрази разочарование, че министрите не са гласували днес заедно с нея. "Министър-председателката е очевидно разочарована, че няколко министри не гласуваха днес следобед. Нейният приемник несъмнено ще вземе предвид това при съставянето на правителството си", отбеляза канцеларията на Мей.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу избра от няколко направени предложения поправка, внесена от депутати и от управляващата Консервативна партия, и от опозицията, като законодателно предложение, свързано със Северна Ирландия.

Поправката изисква парламентът да бъде върнат от ваканция за няколко дни през септември и октомври - формално, за да дебатира правителствени доклади за напредъка по възстановяване на функционирането на Северноирландското регионално правителство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1053 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини