Полицията в германския град Кьолн е предотвратила атентат на ИД

  • 18 юли 2019 17:07

  • 659
  • 1
 Полицията в германския град Кьолн е предотвратила атентат на ИД
© Getty (архив)

Полицията в западния германски град Кьолн съобщи днес, че е предотвратила вероятно терористично нападение с проведената тази сутрин операция срещу лица от ислямистки кръгове, смятани за потенциално опасни, предаде ДПА.

"Разполагахме с актуална тайна информация, че нападението може да бъде извършено в непосредствено бъдеще", каза представителят на полицията в Кьолн Клаус-Щефан Бекер. По време на акцията полицаи претърсиха няколко апартамента в Кьолн и град Дюрен. Задържани са шестима мъже.

Един от тях - живеещ в Берлин германец от ливански произход, приел исляма - наскоро се преместил да живее в Дюрен. 30-годишният мъж, който имал тесни връзки с джихадистките кръгове в Берлин, дал ясно да се разбере в разговор, за който следователите научили, че е готов да извърши нападението.

Полицията уточни, че операцията е започнала в 4 ч. сутринта, като във фокус е бил апартаментът в близкия до Кьолн град Дюрен, където главният заподозрян се нанесъл наскоро. В жилището живеел вече друг радикализиран заподозрян. Претърсен е и доскорошният апартамент на главния заподозрян в Берлин.
Мъжът е бил в полезрението на властите от 6 години и неколкократно се е опитал да достигне до територия, контролирана от групировката "Ислямска държава" (ИД), каза Бекер пред журналисти.

Полицията е предприела операцията, след като заподозреният бил чут да казва, че "планира да се въздигне до най-високото ниво на рая в мюсюлманската вяра". Това "може да е синоним на самоубийствено нападение", посочи Бекер.

Началникът на полицията в Кьолн Уве Якоб изрази убеденост, че тя "скоро ще е в състояние да даде конкретна оценка на заплахата".

Последвайте канала на

БТА
659 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tsvetan lazarov spasov 7406087068

2019.07.18 | 20:38

1

mi shto neste go pratili v raia

Добави коментар

Водещи новини