Жан-Клод Юнкер е приел оставката на скандален чиновник в ЕК

  • 18 юли 2019 14:48

  • 453
  • 1
Жан-Клод Юнкер е приел оставката на скандален чиновник в ЕК
© Getty (архив)

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето е приел оставката на генералния секретар на комисията Мартин Зелмайер, съобщи днес говорител на институцията.

Говорителят добави, че Юнкер е запознал във вторник еврокомисарите с това решение и е уточнил, че оставката влиза в сила от края на юли. Попитан кога ще бъде решено кой да замести Зелмайер, той уточни, че това ще стане следващата седмица.

Зелмайер бе назначен преди година и половина с измама, изобличена от медиите. Европейският парламент настоя с две резолюции Зелмайер да се оттегли, но този призив досега остана нечут. Омбудсманът на ЕС – ирландката Емили О’Райли - отбеляза, че за допуснатото нарушение отговорност носят всички еврокомисари.

По възприето неофициално правило, в ЕК не е допустимо да работят на двете най-висши длъжности представители на една и съща държава. След избора на Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е за следващ председател на ЕК по силата на това правило запазването на нейния сънародник Зелмайер на поста повече не бе приемливо, отбелязаха по-рано множество дългогодишни наблюдатели на дейността на европейските институции в Брюксел.

Европейски медии разпространиха неопровергани досега твърдения, че Зелмайер се е опитал пряко да се намеси в избора на новия председател на ЕК и дори да саботира фон дер Лайен, за да успее самият той да се задържи на поста.

Последвайте канала на

БТА
453 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Парцалев

2019.07.18 | 16:36

1

Пиел по-вече от него ............

Добави коментар

Водещи новини