Испанска медия: Разделенията сред социалистите в ЕП правят неясен изхода от днешния вот за лидер на ЕК

  • 16 юли 2019 08:47

  • 308
  • 0
Испанска медия: Разделенията сред социалистите в ЕП правят неясен изхода от днешния вот за лидер на ЕК
© Getty (архив)

Разделенията сред европейските социалдемократи предизвикват неяснота дали Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е ще бъде избрана за председателка на Европейската комисия на днешния вот в Европейския парламент в Страсбург, пише испанският в. "Паис".

Кандидатката предприе вчера офанзива, за да привлече социалисти и либерали с амбициозни предложения в сферата на борбата срещу климатичните промени, на икономиката и институционалната реформа, за да си набави необходимите 374 гласа, по възможност от проевропейски партии. Новите ангажименти, които пое, няма да са достатъчни да разсеят несигурността: няколко социалистически делегации, включително германската, продължават да отхвърлят нейната кандидатура, добавя испанското издание.

Фон дер Лайен обяви, че ще напусне поста министър на отбраната в кабинета на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, независимо дали бъде избрана, или не. Тя подготвя реч, която ще изнесе пред Европейския парламент в опит да стане първата жена председател на най-емблематичната институция на общността от нейното създаване през 1958 година. Фон дер Лайен обаче засега няма зад гърба си нищо повече от 182-та гласа на собствената си формация, Европейската народна партия.

След като Зелените отказаха да я подкрепят, кандидатката опита да си осигури подкрепата на социалдемократите (154 евродепутати) и либералите от "Обнови Европа" (108). Но и двете групи ще вземат решение след речта, която ще произнесе тази сутрин кандидатката. Готовността на германката да даде повече време на Обединеното кралство може да накара британските либерали (21) да оттеглят възраженията си, а намерението й да назначи двама влиятелни заместник-председатели може да повлияе на позицията на либералката Маргрете Вестагер.

Основното предизвикателство остава привличането на социалдемократите. Фон дер Лайен се съгласи да подкрепи някои от най-важните реформи, които социалистите и тяхната парламентарна лидерка Ираче Гарсия искат от месеци. Една от тези реформи е допълнителното осигуряване за заетост в общността, което се превърна в основна цел за германските, испанските и португалските социалдемократи. Германката предлага и по-гъвкаво тълкуване на фискалните правила, което се смята за жест към Испания, Италия, Португалия или Гърция, които се наложи най-стриктно да приложат мерки за строги икономии.

С търсенето на тази подкрепа кандидатката опитва да не зависи от евроскептичните формации - Европейските консерватори и реформисти (където са евродепутатите на полската партия "Право и справедливост" и на испанската "Вокс") или "Идентичност и демокрация" (групата на Матео Салвини и Марин Льо Пен), посочва "Паис".

Последвайте канала на

БТА
308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини