Урсула фон дер Лайен ще подаде оставка като министър на отбраната на Германия на 17 юли

  • 15 юли 2019 18:30

  • 1046
  • 2
 Урсула фон дер Лайен ще подаде оставка като министър на отбраната на Германия на 17 юли
17 40дни
© Getty Images

Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, която европейските лидери избраха за кандидат за председател на Европейската комисия, каза, че ще подаде оставка като министър на отбраната на Германия в сряда, на 17 юли, предадоха световните агенции.

"Утре аз ще поискам Европейският парламент да ми гласува доверие. Независимо от изхода от вота, аз ще подам оставка като министър на обраната, за да служа с всички сили на Европа", каза Фон дер Лайен в Туитър.

Консерваторката от партията на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се каза, че е благодарна за годините на работа като министър на отбраната, които е споделила с германските въоръжени сили. Фон дер Лайен оглави германското министерство на отбраната през 2013 г.

Изходът от утрешния вот е несигурен. Много политически групи са разделени относно номинацията на Фон дер Лайен. Тя ще трябва да спечели най-малко 374 гласа в 747-местния ЕП. Засега е сигурно, че тя ще има подкрепата на всички 182 членове на консервативната Европейска народна партия.

По повод заявеното от министърката намерение да подаде оставка, германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се каза, че уважава решението на Фон дер Лайен и добави, че е ясно, че "тя навлиза в нова фаза", предаде Ройтерс.

Европейският парламент се очаква да обяви утре около 21.00 ч. българско време резултатите от гласуването на предложението Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е да оглави Европейската комисия. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

Тайното гласуване ще започне два часа по-рано. Утре сутрин Лайен ще има три възможности да говори пред евродепутатите и ще разполага с 30 минути, за да изложи работната си програма.

Тази вечер тя е пристигнала в Страсбург за двустранни срещи, уточниха от ЕП. По-рано днес Лайен отговори писмено на евродепутатите социалисти и от групата "Обнови Европа". Тя съобщи в писмата си, че ако бъде избрана, следващата ЕК ще се състои от поне 13 еврокомисари жени.
 

Последвайте канала на

БТА
1046 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
диагноза

2019.07.15 | 23:41

2

урсула фон дер Лайно.

Потомствен политик

2019.07.15 | 19:40

1

Така я представят
Странна работа

Добави коментар

Водещи новини