Франция пусна на вода нова атомна подводница

  • 12 юли 2019 17:59

  • 1174
  • 0
Франция пусна на вода нова атомна подводница
© pixabay

На церемония в Шербур (Северозападна Франция) днес президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на официално пусна на вода новата френска атомна подводница "Сюфрен" - първата от шест атомни щурмови подводници, които са многоцелеви и по-трудно откриваеми, предаде Франс прес.

Президентът пусна на вода 90-метровата подводница пред 700 гости, придружен от двама служители на корабостроителната компания "Навал груп" и двама членове на екипажа на съда.

На церемонията присъства австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс, чиято страна купи 12 от тези подводници от клас "Баракуда" в конвенционалната им версия с дизелово-електрическо задвижване. Сред гостите имаше няколко чуждестранни делегации.

На събитието присъстваше и бившият френски премиер и бивш кмет на Шербур Бернар Казньов. Държавният глава се срещна с членове на екипажа и производствените екипи. Той разгледа и помещенията за екипажа.

Подводниците от клас "Баракуда" заменят предишно поколение съдове от клас "Рюби" ("Рубин"). "Сюфрен" може да плава напълно автономно 70 дни (при 45 за "Рюби") на дълбочина 350 м. Освен противокорабни ракети и нови торпеда, подводницата ще носи крилати ракети (MdCN) с обсег 1000 км и ще може да разполага специални сили, използващи подводен скутер.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини