Глобяват, ако караш пил електрическа тротинетка в Дания

  • 11 юли 2019 07:31

  • 364
  • 0
Глобяват, ако караш пил електрическа тротинетка в Дания
© Getty Images/Guliver (архив)

На най-малко 30 човека в датската столица са били предявени обвинения за каране на електрическа тротинетка под въздействието на алкохол или наркотици.

Това е част от кампания, целяща да внуши, че правилата за движение по пътищата в Дания се отнасят и за тротинетките, съобщи днес копенхагенската полиция, предават Асошиейтед прес.

Началникът на столичната пътна полиция Хенинг Педерсен каза, че през последните няколко дни 26 души са били глобени, че карат тротинетка със съдържание на алкохол в кръвта над допустимото. Други четирима водачи на такива возила са санкционирани заради наличие на наркотици в организма.

Пътните полицаи изчакват резултатите от кръвните тестове, преди да наложат глобата. За първо провинение тя е 2000 датски крони (около 300 долара), а за второ - двойно по-голяма.

Датското пътно законодателство се прилага и за водачите на тротинетки - тоест допустимото съдържание на алкохол в кръвта е еднакво за автомобили и другите видове превозни средства.

Педерсен каза още, че водачи на тротинетки биват глобявани, ако карат по тротоари и пешеходни зони и че те трябва да спазват правилата, валидни за велосипедистите.

Модата на електрическите тротинетки "зарази" градовете по света от една година насам. Тя е част от своеобразна революция за микромобилност, в която потребителите наемат тротинетки за придвижване на малки разстояния.

Последвайте канала на

БТА
364 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини