230 арестувани при глобална полицейска акция срещу трафика на стероиди 

  • 09 юли 2019 17:57

  • 903
  • 1
230 арестувани при глобална полицейска акция срещу трафика на стероиди 
© Getty Images/Guliver (архив)

Над 230 души са арестувани, а 3,8 милиона дози допинг са били иззети при най-голямата глобална хайка срещу трафика на стероиди и фалшиви лекарства, съобщи ДПА, цитирайки Европол. 

Агенции в 33 страни, включително САЩ, Германия, Франция и Великобритания, са взели участие в международната операция "Вирибус", съобщават от полицейската агенция на ЕС, както и от Световната антидопингова агенция (УАДА) и от Интерпол. Директорът на УАДА лично потвърди участието й в хайките.

Разбити са 17 организирани престъпни групи, девет нелегални лаборатории, открити са над 800 криминални разследвания в резултат на проведената операция, която е била ръководена от полицейските управления в Италия и Гърция.

Международният олимпийски комитет приветства новината с изявление в Туитър, в което се казва, че "е изключително важно да се води борба срещу дилърите, трафикантите и производителите, които правят възможна употребата на допинг в спорта и които стоят начело на тази криминална индустрия". 

Съобщава се, че са били разкрити почти 1000 души, занимаващи се с производство, продажба или употреба на допингови вещества. При операцията са иззети 24 тона сурови стероиди на прах. 

"През последните 20 години глобалната търговия с анаболни вещества е нараснала значително", се казва в изявление на Европол вчера. "Търговията с допингови вещества обикновено е децентрализирана и силно гъвкава, открита за всеки, който желае да си поръча стимулиращи средства по интернет или да пътува до страни производителки, за да купи субстанции на едро от законни производители", отбелязва агенцията. Добавя се, че най-новите тенденции включват непрофесионални спортисти, колоездачи и занимаващи се с бодибилдинг, които си купуват малки количества стероиди от Азия и Източна Европа с намерение да ги препродават на местни фитнес клубове. 

Социални медии се използват за реклама на стероиди, а все повече хора ги купуват на черно онлайн, използвайки презареждащи се кредит карти и криптовалути, посочва ДПА, цитирана от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
903 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Uti Bychvarov

2019.07.09 | 18:35

1

E Tova ,ako ne e PEDOFILLIA ,baaaceee….

Добави коментар

Водещи новини