Италия сваля на брега мигранти от кораб на хуманитарна организация

  • 07 юли 2019 07:30

  • 1834
  • 2
Италия сваля на брега мигранти от кораб на хуманитарна организация
© Gettyimages (архив)

Мигрантите на борда на кораба "Алекс" ще бъдат свалени на брега и плавателният съд ще бъде конфискуван от полицията, предаде ДПА, цитирайки изявление на италианското вътрешно министерство.

Екипажът, състоящ се от членове на хуманитарната организация "Медитеранеа", ще бъде подложен на разследване за подпомагане на незаконната миграция, съобщи още министерството. Вчера "Алекс" акостира в пристанището на южния италиански остров Лампедуза с 41 спасени мигранти на борда, пренебрегвайки забраната на вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Той се закани да не позволи на никого да слезе на италианския бряг.

Корабът "Алан Курди" на германската хуманитарна организация "Сий ай" с 65 мигранти на борда няма да се опитва да влезе в пристанището на Лампедуза и ще се насочи към Малта.

"Тази вечер "Алан Курди" промени курса си към Малта. Не можем да чакаме, докато извънредното положение не надделее", съобщи организацията в Туитър.

"Сега трябва да се докаже дали европейските правителства подкрепят отношението на Италия. Човешкият живот не е разменна монета", подчерта "Сий ай".

Вчера германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер призова италианския си колега Матео Салвини да отвори пристанищата, припомня Ройтерс.

,,Не можем да позволим кораби със спасени хора да се носят седмици наред из Средиземно море, защото не могат да намерят пристанище'', пише Зеехофер, като призовава за европейско решение.

Салвини обаче отговори във видеоклип, публикуван във ''Фейсбук'', че не може да става и дума за промяна на политиката.

,,Скъпо германско правителство, няма да отворя пристанищата'', заявява той и заплашва да отведе мигрантите в посолството на Германия.

,,Ако някой е свикнал да смята Италия за място, където да се изхвърлят всички проблеми, които Европа се прави, че не вижда, това приключи. И това важи и за французите, и за холандците'', подчертава Салвини.

Близо 300 мигранти от Африка са били спасени вчера и в петък при опит да достигнат южните граници на Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирайки публикувано вчера изявление на испанската морска спасителна служба. Трима от тях са прекарали нощта в каяк в морето.

Последвайте канала на

БТА
1834 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.07 | 15:38

2

Айде сега всички у мините!

Антон

2019.07.07 | 08:30

1

Браво! Кораба се конфискува а имигрантите при баба Меркел ...

Добави коментар

Водещи новини