ЕС и Меркосур сключиха търговско споразумение

  • 29 юни 2019 07:47

  • 491
  • 1
ЕС и Меркосур сключиха търговско споразумение
© Getty Images (Архив)

Европейският съюз и Меркосур постигнаха политическо съгласие за амбициозно, балансирано и всеобхватно търговско споразумение.

Споразумението, по което двете страни работят от 20 години, ще обхване 780 милиона души и ще премахне по-голямата част от митата на стоките, които Евросъюзът изнася за страните от Меркосур - Аржентина, Бразилия, Парагварй и Уругвай, съобщи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, предаде БНР.

Когато влезе изцяло в действие, то ще спести на фирмите от ЕС до 4 млрд. евро, което е четири пъти повече, отколкото с Япония.  Днес ние имаме големи мита - 35 на сто върху автомобилите, между 14 и 20 на сто върху машините, до 18 на сто върху химикалите, 14 на сто върху лекарствата, 35 на сто върху облеклата и обувките.

Споразумението ще облагодетелства и хранително-вкусовата промишленост, тъй като в момента европейският износ се облага с големи мита - от 20 на сто за шоколадите до 35 на сто за алкохолните и безалкохолни напитки. Документът дава и правна гаранция за защитата от имитация на над 350 европейски хранителни продукти и напитки, признати като географски индикации. Също така двете страни се ангажират да спазват Парижкото споразумение за климата. Европейските стандарти за безопасност на храните няма да се променят и вноса в Общността трябва да се съобразява с тях. 

Министърът на външните работи на Аржентина Хорхе Фори отбеляза, че споразумението е между народи от два континента с еднакъв корен, тъй като много от предците на жителите на страните от Меркосур са дошли от Европа. "Ние отправяме послание към света - два народа се опитват да израстват позитивно в бъдещето", заяви Хорхе Фори.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде гласувано от Европейския парламент и ратифицирано от страните-членки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
491 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2019.06.29 | 09:29

1

Само не разбрах какви облекчения ще получат от своя страна държавите от Меркосур??

Добави коментар

Водещи новини