Активисти за климата в Германия и Полша участваха в акции в рамките на "Петъци за бъдещето"

  • 28 юни 2019 20:39

  • 324
  • 0
Активисти за климата в Германия и Полша участваха в акции в рамките на "Петъци за бъдещето"
© gettyimages

Неколкостотин млади демонстранти обградиха днес Райхстага, сградата на германския парламент, за да настояват депутатите да предприемат действия за ограничаване на вредните последици от човешката дейност за климата. Близо 900 души направиха жива верига около част от емблематичната сграда в Берлин, съобщава Франс прес.

Законодателите се бяха събрали днес на последното си пленарно заседание преди лятната ваканция. Участниците в акцията носеха плакати, на които пишеше: "Привет, ХДС (консервативната партия на канцлерката Ангела Меркел), ти стари унищожителю на климата" и "2038, това е прекалено късно", имайки предвид плановете на правителството за пълен отказ от въглища до 2038 г.

"Докато депутатите работят в последните минути преди лятната си ваканция, ние казваме: "Този, който не се занимава с политика за климата, не заслужава почивка", написа в Туитър германският клон на движението "Петъци за бъдещето".

Движението беше създадено преди няколко месеца от младата шведска активистка Грета Тунберг. Следвайки нейния пример, ученици не ходят на училище в петък, за да настояват на улицата за политика, която да се справи с извънредната ситуация с климата. Миналата седмица десетки хиляди демонстранти се събраха в германския Аахен с искане за по-бързо ограничаване на емисиите на парникови газове.

Действията по въпроса за климата станаха главна, предизвикваща загриженост тема в Германия. Това личи от рекордно високите резултати от 20,5 процента на Зелените на изборите за Европейски парламент, които ги поставиха на второ място по подадени гласове.

Полска ученичка започна днес лятната си ваканция с акция пред парламента във Варшава в опит да накара политиците да действат във връзка с климатичните промени преди изборите през есента. 13-годишната Инга Засовска взема пример от Грета Тунберг и смята да седи пред парламента всеки петък през юли с искане депутатите да действат, имайки предвид глобалното затопляне.

"Поне в тази ситуация политиците трябва да се обединят и заедно да предприемат решителни действия с цел намаляване на парниковите емисии", каза Засовска пред журналисти, заобиколена от свои привърженици с плакати. "Не искам празни думи през предизборната кампания, искам реални действия от политиците - сега, в този момент! Това е последният момент, в който можем да спрем климатичната катастрофа", каза тя.

Полското правителство бе критикувано от природозащитници миналия месец, когато заедно с Чехия и Унгария се противопостави на усилието на повечето държави от ЕС общността да стане въглеродно неутрална до 2050 г. Тази цел обаче беше сведена до бележка под линия в приетия документ, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини