Социалистите в ЕП: Франс Тимерманс да бъде следващият председател на ЕК

  • 19 юни 2019 12:05

  • 348
  • 1
Социалистите в ЕП: Франс Тимерманс да бъде следващият председател на ЕК
© Getty (архив)

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент работи за това Франс Тимерманс да бъде избран за следващия председател на Европейската комисия. Това заяви на пресконференция избраната снощи за председател на парламентарната група Ираче Гарсия.

Испанката добави, че холандецът е най-добрият кандидат. "Нашето разбиране е, че е по-добре следващият ръководител на ЕК да бъде определен измежду предварителните кандидати, готови сме за създаването на ново мнозинство в ЕП", посочи тя

Според Гарсия  социалистите и демократите са решени да не позволят повече главните постове в институциите на ЕС да бъдат изцяло в ръцете на Европейската народна партия. "За европейските институции е важно значимото женско присъствие. Не приемаме в ЕК жените да бъдат 15 на сто. Ние сме половината от Европа", отбеляза тя.

Гарсия определи момента като много чувствителен и поясни, че най-лошото развитие би било, ако междуинституционалните преговори изпаднат в застой. Тя не се нае да отговори какво би се случило, ако на заседанието си утре и вдругиден Европейският съвет не послуша призива на ЕП за избор на ръководител на комисията извън списъка на предварително заявилите желание.

По думите на Гарсия социалистите в ЕП ще работят за равенство на мъжете и жените, за опазване на природата, за осигуряване на достойни работни места. "Трябва да се борим с престъпленията срещу жени", добави тя

Последвайте канала на

БТА
348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Праведен

2019.06.19 | 19:42

1

А, другарката Нинова, къде я забравихте !

Добави коментар

Водещи новини