Румънец от партията на Ангела Меркел победи кандидат за кмет на АзГ

  • 17 юни 2019 09:13

  • 420
  • 0
Румънец от партията на Ангела Меркел победи кандидат за кмет на АзГ
© Getty (архив)

Християндемократическият съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се спечели втория тур на изборите за кмет в град Гьорлиц, побеждавайки "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде АП.

Резултатите от гласуването в Гьорлиц се смятат за показателни за предстоящите на 1 септември провинциални избори в Саксония и Бранденбург. Кандидат на ХДС беше 51-годишният Октавиан Урсу, имигрант от Румъния, дошъл в Германия през 1990 година. Той спечели 55,1 на сто от гласовете. Кандидатът на АзГ Себастиан Випел, който имаше преднина на първия тур, получава 44,9 на сто.

През последните години Гьорлиц е любимо място за снимане на филми, включително големи продукции като "Гранд хотел "Будапеща" и "Гадни копилета". Актьори, режисьори и други кинодейци, които са снимали в града, подписаха писмо, призоваващо жителите да не се поддават на омразата и враждебността, разногласието и изключването. "Алтернатива за Германия" осъди писмото като нежелан съвет отвън.

"Това не беше вот "за" Урсу, а по-скоро вот срещу кандидата на АзГ, срещу мен", заяви Випел. "ХДС трябваше да разчита на подкрепата на много групи, включително на крайнолевите екстремисти, без които нямаше да успеят. Гледайки напред към провинциалните избори в Саксония, имаме добри позиции", коментира той.

Урсу от своя страна заяви, че победата му показва, че повечето жители на Гьорлиц подкрепят идеята градът да остане отворен за чужденци.

 

Последвайте канала на

БТА
420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини