Германският президент посъветва Европа да поддържа по-голяма дистанция от Русия

  • 17 юни 2019 07:14

  • 784
  • 3
Германският президент посъветва Европа да поддържа по-голяма дистанция от Русия
© Getty Images/Guliver (архив)

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посъветва европейските страни да се отнасят по-трезво и дистанцирано към Русия заради множеството спорове с нея, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Надеждите за всеобхватно и интегрирано партньорство с Русия не се сбъднаха и сега и от двете страни надделява дълбоко разочарование, каза германският президент в реч на конференцията "Културанта" във Финландия. Двудневната конференция със стотина участници е посветена на външната политика и сигурността и протича в Културанта - лятната резиденция на финландския президент, на 20 км източно от град Турку. 

"По-обективно партньорство, което да не е толкова претоварено с очаквания за промяна, може да се окаже добро", каза германския президент. "Продължаващият конфликт в източна Украйна тегне все така силно върху отношенията, както и анексията на Крим", продължи Щайнмайер, цитиран от ДПА.

Той предложи "нов концептуален подход" към Русия: "Не вярвам, че може отношенията с Русия да са на принципа "бизнес както обикновено". Европа не бива да стои безмълвна, когато в Русия налагат все повече ограничения над свободното слово, каза германският президент. Неотдавнашният арест и последвалото освобождаване на журналиста Иван Голунов отново показа, че е необходимо и важно да се проявява бдителност и практическа солидарност, смята Щайнмайер. 

"В интерес на по-функционално партньорство трябва да сме наясно, че собствените ни възможности да променим Русия са ограничени", каза германският президент, цитиран от ДПА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
784 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
асд

2019.06.17 | 12:42

3

абе цървули, благодарение на руснаците германия се обедини. ако не бяха съгласни рашките още щяхте да си карате на федеративна и демократична. а ако бяха толкова зли колкото ги изкарвате, после всв краварите щяха да ви кастрират всичките и да ви разделят на няколко феодални имения. сега за благодарност им плюете в лицето и хвърляте кал по тях.

2019.06.17 | 09:57

2

явно малко бой ядохте от руснаците , щом се правите на велики ?! спомни си кой сложи руското знаме върху райхстага и тогава давай акъли за да не се повтори историята ,че този път германия ще стане руска губерния !

МНОГО НАГЪЛ ТИП

2019.06.17 | 08:32

1

Германия първо да се дистанцира от Русия, и тогава.

Добави коментар

Водещи новини