Шест белгийски деца сираци от джихадистки семейства бяха върнати в Белгия от Сирия

  • 15 юни 2019 07:55

  • 696
  • 3
Шест белгийски деца сираци от джихадистки семейства бяха върнати в Белгия от Сирия
© Pixabay

Шестима белгийски сираци от джихадистки семейства бяха върнати в Белгия от Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на министъра на външните работи Дидие Рейндерс.

Той съобщи в Туитър, че децата са били предадени на представители на белгийските власти от кюрдските милиции, които контролират Североизточна Сирия.

Сега те са поверени на компетентните служби в Белгия, които ще вземат предвид тяхното физическо и психическо здраве, уточни белгийската прокуратура. Тя подчерта в комюнике, че "тези деца са пребивавали дълъг период в Сирия и при трудни условия".

Един от сираците е навършил наскоро пълнолетие.

По-рано представители на белгийските власти казаха, че четири от децата са на възраст над 10 години, но никое от тях не е смятано за заподозрян от законова гледна точка.

Белгия е сред европейските страни, които са изправени пред проблема какво да правят със своите граждани, блокирани в Сирия след поражението на групировката "Ислямска държава". Подкрепяни от САЩ сирийски кюрдски милиции държат в лагери хиляди джихадисти и техни роднини.

Според белгийски медии между 50 и 60 белгийски деца се намират в такива лагери.

САЩ, Франция и Холандия също репатрираха малък брой свои граждани - жени и деца - от Североизточна Сирия, но много други остават там. Западните страни засега не са склонни да приемат обратно своите граждани, присъединили се в Сирия към "Ислямска държава", тъй като смятат тези хора за риск за сигурността, но знаят, че е възможно да не могат да ги съдят, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
696 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Кико

2019.06.15 | 14:03

3

Много е променен гена на белгийците, до един с Черна къдрава коса!!!

Статистика

2019.06.15 | 08:28

2

В Брюксел има повече араби от Сируя, Ливан и Йордания взети заедно.

asd

2019.06.15 | 08:11

1

тези са мазохисти

Добави коментар

Водещи новини