Кехлибарната стая е в Полша?

  • 11 юни 2019 13:34

  • 2306
  • 3
Кехлибарната стая е в Полша?
© Getty (архив)

Кехлибарната стая вероятно се намира в Полша, съобщиха медии от Варшава.

Според специалисти произведението на изкуството се е намирало край северозападното селище Мемерки и е било закопано от нацистите в самия край на Втората световна война. "С помощта на георадар ние открихме тунел със запечатан  люк, който не е бил отварян над 70 години. Ние имаме всички основания да смятаме, че точно там е била скрита Кехлибарната стая", е разказал сътрудникът на местния музей Бартоломеуш Янковски.

Историкът е допълнил, че в района е била разположена щабквартирата на Сухопътните сили на Вермахта (въоръжените сили на Третия райх) и бункерите са били използвани и за укриване на откраднати ценности. "Ние прочетохме дневника на нацисткия офицер Егон Оленхаузер. В книгата, която дълго време е била съхранявана в масонска ложа, е посочено по дни и часове в района са пристигнали 260 камиона и техният товар е бил закопан под земната повърхност. Сега ние оформяме документацията и до края на месеца ще започнем разкопки", е посочил още той.

Кехлибарната стая е била подарена от пруския крал Фридрих I на руския император Петър I в началото на ХVIII век. До Втората световна война тя се е намирала край Санкт Петербург. Вермахтът при отстъплението си е пренесъл творбата в Кьонигсберг. Преди превземането на града от съветските войски и преименуването му в Калининград ценността е изчезнала. Като вече писахме, последното предполагаемо местонахождение на Стаята е било в околностите на  Дрезден.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2306 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
1

2019.06.12 | 16:20

3

Аха, те масоните 70 години са чакали някой да я изкопае вместо тях.

Бакъря

2019.06.11 | 14:51

2

Тихо,да не чуе ДрагалЪвския гърбат Ай дук!

2019.06.11 | 13:55

1

Търсете помощ от нашето военно министерство. Има богат опит от Царичина дупка!

Добави коментар

Водещи новини