Атина се сдоби с първата си джамия

  • 07 юни 2019 16:53

  • 976
  • 2
Атина се сдоби с първата си джамия
© Getty (архив)

Завършени са всички дейности по построяването на първата джамия в Атина, предаде ТАСС.

Гръцкият министър на образованието и религиозните въпроси Костас Гавроглу днес е обявил, че храмът е готов. "Аз съм много щастлив, че въпреки всички препятствия и спънки мюсюлманите в столицата на нашата родина имат място за молитва, заявил е членът на правителството на Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли. Той също е изразил своята надежда, че първата молитва ще  бъде проведена преди края на август.

Строителството на първата джамия в Атина от обявяването на гръцката независимост през 1821 г. е траяло пет години. Храмът може да побере  едновременно около 300 души и се отличава от традиционните  мюсюлмански молитвени домове. Атинската джамия няма минаре.

Мюсюлманите в Гърция са под един процент от населението на страната. Те живеят предимно в Западна Тракия и като родни езици са посочили турски (50%), български (35) и ромски (15). Освен това в членката на Европейския съюз пребивават неустановен брой изповядващи исляма, пристигнали от Азия и Африка през последните години.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
976 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Kik

2019.06.07 | 20:23

2

Да ви е честито. Минаретата мюслитата бързо ги вдигат дори и на църквите като Света София. И после ще слушате в Атина мюзик айдол два пъти на ден.

.

2019.06.07 | 17:37

1

И в Гърция ли? Господи помилуй :(

Добави коментар

Водещи новини