Датската кралица възложи съставяне на правителство на лидерката на социалдемократите

  • 06 юни 2019 20:59

  • 519
  • 0
Датската кралица възложи съставяне на правителство на лидерката на социалдемократите
© gettyimages (архив)

Датската кралица Маргрете Втора възложи на лидерката на опозиционната социалдемократическа партия Мете Фредериксен да проведе преговори за съставяне на ново правителство, ден след като управляващият досега десноцентристки блок на премиера Ларс Льоке Расмусен претърпя поражение на парламентарните избори, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Преди това кралицата се консултира с лидери на други партии след очакваната оставка на Расмусен. "Бих желала да оглавя правителство, което да се основава на широко сътрудничество. Затова не изключвам участие на която и да е партия", каза Фредериксен, цитирана от ТАСС, след срещата си с кралицата.

Фредериксен има подкрепа от партиите в левия блок, който получи 91 места срещу 75 за десния блок на Расмусен в 179-местния парламент. Тя каза, че е поканила всички парламентарно представени партии за разговори утре, като добави, че ще започне с "по ред с оглед на броя" на депутатите им. Това означава, че първата й среща ще бъде с десноцентристката Либерална партия на Расмусен, която остана втора на изборите с 45 места - с пет по-малко от социалдемократите.

Расмусен ще остане премиер на служебен кабинет до съставянето на новото правителство. Фредериксен възнамерява да състави еднопартийно правителство на малцинството, но каза, че ще търси широко сътрудничество с останалите парламентарни партии.Според експерти процесът на създаване на ново правителство може да отнеме няколко седмици.

Социалдемократите се обявяват за по-ограничителна политика по отношение на миграцията, което ги поставя близко до десните, а повечето от останалите партии в левия блок не са съгласни с това.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини