Папа Франциск разговаря с румънския патриарх Даниел

  • 31 май 2019 19:43

  • 488
  • 0
Папа Франциск разговаря с румънския патриарх Даниел
© Getty Images/Guliver (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, който пристигна днес на тридневно посещение в Румъния, се срещна с румънския патриарх Даниел и с членовете на Св. Синод на Румънската православна църква, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

На срещата си с Франциск патриарх Даниел заяви, че папа Йоан Павел Втори и патриарх Теоктист, които се срещнаха по време на предишното папско посещение в Румъния през 1999 г., бяха радетели на Христовата вяра и в дейността си усещаха помощта на Исус Христос.

Главата на Румънската православна църква подчерта, че и двамата покойни религиозни водачи са имали общ духовен опит, като са познали трудните години на комунистическия режим, когато Църквата беше маргинализирана и преследвана. "В тази връзка нашите предшественици ни зоват и нас днес да защитаваме и да проповядваме вярата в Иисуса Христа и християнските ценности в една Европа, която беше секуларизирана, за да предадем на младото поколение вярата в милостивата любов на Христа към света и вярата във вечния живот на човешката личност. Още повече те ни зоват да изповядваме, да насърчаваме традиционното християнско семейство, съставено от мъж, жена, деца, в една Европа, която бързо остарява", каза румънският патриарх.

Патриарх Даниел каза още, че "проповядването на Христовото Евангелие днес означава да съберем в едно богослужението с човеколюбието, молитвата със социалното действие в помощ на бедните, болните и маргинализираните".

По-рано Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се срещна и с министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила, която изтъкна пред него нуждата от единство и солидарност на европейско равнище. Тя подчерта вниманието, което Румъния отдава на религиозната свобода и спомена международната конференция, организирана през юни от румънското правителство, посветена на екуменическия диалог и включена в календара на румънското председателство на Съвета на ЕС. Сред темите на разговора на Франциск и Дънчила е била и миграцията, на която ЕС и държавите-членки трябва да намерят най-адекватните отговори.

В словото си пред официалните лица в президентския дворец Котрочени след официалното си посрещане Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март заяви, че за посрещането на проблемите на новия етап в човешката история трябва да бъде установено сътрудничество между политическите, икономическите, социалните и духовните сили. Папата призова да не се отказваме от "най-благородното призвание на държавата - да се грижи за общото благо на своя народ".

В реч, произнесена в новоизградената Национална катедрала в Букурещ, румънският патриарх Даниел благодари на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март за помощта, която предостави покойният папа Йоан Павел Втори за изграждането на храма, съобщи Аджерпрес.

През 1999 и 2002 г. папа Йоан Павел Втори предостави на покойния румънски патриарх Теоктист финансова подкрепа за храма на стойност 200 хиляди долара.

По-рано, на среща с членовете на Св. Синод на Румънската православна църква, Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март каза, че глобализацията е допринесла за изкореняване на ценностите на народите и призова хората да не капитулират пред "изкушението на културата на омразата и индивидуализма". Папата каза, че добър пример дават румънските православни общности, които си сътрудничат много добре с много католически диоцези в Западна Европа. "Нека Светият дух ни обнови, Светият дух, който отхвърля еднообразието и обича да формира единството в неговото най-красиво и хармонично многообразие.

Аз подновявам тук моята благодарност и ви уверявам в моята и на Католическата църква привързаност, приятелство и молитва", каза Франциск.

След посещението в православната Национална катедрала Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се отправи към католическата катедрала "Св. Йосиф" с произведен в Румъния Папамобил. По пътя той беше приветстван от хиляди румънци, които развяваха знамена на Румъния и на Ватикана.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини