Туристите на потъналото в Дунав корабче са били без спасителни жилетки

  • 30 май 2019 12:43

  • 1786
  • 0
Туристите на потъналото в Дунав корабче са били без спасителни жилетки
© Getty (архив)

Южнокорейските туристи, чието корабче се преобърна и потъна в река Дунав, в центъра на Будапеща, не са носели спасителни жилетки, съобщи АП, позовавайки се на южнокорейското външно министерство.

Дипломатическата централа на Сеул е научила това от свои служители в Будапеща. Според южнокорейските дипломати в унгарската столица било нещо обичайно туристите на корабчетата за разходки по Дунава да не носят спасителни жилетки.

Седем южнокорейски туристи са загинали, седем са спасени, а 19 се водят за изчезнали. Не е ясна съдбата и на двама унгарци, членове на екипажа. Издирването на оцелели продължава днес в придошлите води на Дунав, макар че шансовете са минимални, каза говорител на унгарската Бърза помощ. Унгарската полиция започна днес криминално разследване на потъването на корабчето.

Още не са ясни обстоятелствата около трагедията, разиграла се снощи. Унгарските власти съобщиха, че туристическото корабчето с 33 южнокорейци се е преобърнало и потънало, след като било ударено от по-голям плавателен съд. Служител на южнокорейската туристическа агенция, организирала пътуването, каза обаче, че корабът е бил пуснал котва, когато е бил ударен.

Реката е била придошла след проливни дъждове и течението е било много силно. Температурата на водата е между 10 и 12 градуса. Един от спасените е бил намерен на 3 километра от мястото на корабокрушението, станало между Верижния мост (моста Сечени) и моста Маргит.

 

Последвайте канала на

БТА
1786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини