Салвини: Ще запазя коалицията с Движение "5 звезди"

  • 27 май 2019 13:29

  • 330
  • 0
Салвини: Ще запазя коалицията с Движение "5 звезди"
© gettyimages (архив)

Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини обяви днес, че ще остане в коалиция с антисистемното Движение "Пет звезди" въпреки победата на своята формация и разочароващото трето място на нейния коалиционен партньор на произведените вчера избори за Европейски парламент, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

След спекулации по време на кампанията, че голяма победа на "Лигата" ще промени равновесието на силите и ще подкопае съществуващата от година коалиция, Салвини възприе великодушен тон след победата. "За мен съюзниците ни в правителството са приятели и от утре ще се върнем отново на работа в по-спокойна и ведра обстановка", каза пред журналисти той. "Мой опонент е и ще остане левицата", заяви Салвини, имайки предвид проевропейската Демократическа партия, която остана втора на изборите.

Лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо обвини за слабото му представяне ниската избирателна активност в партийните бастиони в южната част на страната. Той обаче също изключи промени в състава на правителството. "Нищо няма да се промени и от днес отново се залавяме за работа", каза Ди Майо в интервю за в "Кориере дела сера". Той изрази надежда да се срещне тази седмица със Салвини, за да набележат следващите приоритети и да довършат заедно петгодишния мандат на правителството.

След преброяване на почти всички бюлетини "Лигата" е първа с над 34 процента от гласовете, а Движение "Пет звезди" е с едва 17 на сто - точно обратното на резултата от националните избори преди година, довел до съставянето на коалицията. Демократическата партия получава около 23 процента от вота.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини