Бившият френски премиер Манюел Валс не стана кмет на Барселона

  • 27 май 2019 09:56

  • 271
  • 0
Бившият френски премиер Манюел Валс не стана кмет на Барселона
© Getty (архив)

Бившият френски премиер Манюел Валс се нареди вчера на четвърто място на изборите за кмет на Барселона, предаде АФП.

Валс получи около 13 процента от гласовете в родния си град, където бе дошъл да се бори за кметския пост след провала на президентските си амбиции през 2017 г. във Франция. Пред 56-годишния бивш премиер на Франция са кандидатът на сепаратистката Републиканска левица на Каталуния Ернест Марагал с над 21 процента от гласовете и досегашната кметица от радикалната левица Ада Колау с близо 21 процента.

Валс, който бе подкрепен на местните избори в Барселона от либералната и противопоставяща се на независимостта на Каталуния партия "Сиудаданос", изтъкна, че резултатът му е далеч от очакванията.

Кандидатурата на Валс за кметския пост в Барселона след политическата му кариера като премиер във Франция бе безпрецедентна за Европа, където всеки гражданин на държава членка на ЕС може да участва на местните избори в другите страни членки след приемането на договора от Маастрихт.

76-годишният Ернест Марагал ще стане първият кмет на Барселона, подкрепящ движението за отделяне от Испания, след края на франкистката диктатура и възстановяването на демокрацията в Испания.

Роденият през август 1962 г. в Барселона Манюел Валс е отгледан в Париж от своя баща каталунец и майка си, натурализирана французойка с италианско и швейцарско потекло.

Последвайте канала на

БТА
271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини