Виенският в. Курир: Креслото на австрийския еврокомисар се клати

  • 24 май 2019 20:18

  • 646
  • 0
Виенският в. Курир: Креслото на австрийския еврокомисар се клати
© Getty (архив)

Под заглавие "Креслото на австрийския комисар се клати" в. "Курир" отбелязва, че разпадът на австрийското правителство е нанесъл още една голяма щета, останала досега незабелязана. Налице са въпросите как ще изглежда австрийското участие в Брюксел и кого ще номинира Австрия за отговорните постове в ЕС, пише изданието.

Още във вторник вечерта, два дни след европейските избори, в Брюксел ще се състои извънредна среща на върха, на която ще бъде поставен въпросът за петте висши поста на организацията. И след това, макар и не във вторник, ще стане време да се определи следващият австрийски еврокомисар. Досега работата беше ясна: правителството, подкрепено от мнозинството в парламента, се договаря за един кандидат за Брюксел. И канцлерът Себастиан Курц получава зелена светлина от парламента за персоналното си предложение.

Според конституцията правителството трябва да получи съгласието на повече от половината от членовете на Главната комисия на горната камара на парламента. Нейният състав в момента е следният: от 24 членове, осем от тях са на Австрийската народна партия /АНП/, Австрийската партия на свободата /АПС/ и Австрийската социалдемократическа партия /АСДП/ имат по седем членове. Главната комисия може да се произнесе с "да" или "не", но не може да промени предложението на правителството.

Вернер Цьогерниц от Института за парламентаризъм и въпроси на демокрацията коментира за "Курир": до срещата на върха във вторник Курц, ако във вторник е все още канцлер, няма да разполага с мнозинство в Главната комисия на горната камара. От друга страна, е невъзможно да се чака до съставяне на ново правителство през есента. Идните дни канцлерът ще има нужда от съгласието на парламента. "Аз бих апелирал към държавнополитическата отговорност на партиите. В противен случай имиджът на политиката ще се влоши още повече.

Съществуват предположения кой ще бъде новият австрийски комисар, които се въртят около името на Каролине Едщадлер от АНП. В момента е почти изключено тя да бъде подкрепена от АПС, заявяват пред "Курир" представители на АПС, пожелали анонимност. В АСДП си поставят въпроса дали Курц изобщо ще е австрийски канцлер след понеделник, когато ще му бъде гласуван вот на недоверие. А ако в понеделник парламентът снеме доверието си от него, е възможно новият вицеканцлер и финансов министър Хартвиг Льогер да поеме щафетата, в случай че президентът на страната го натовари с канцлерските задължения, коментира "Курир".

Последвайте канала на

БТА
646 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини