Френски феминистки: Правото на аборт да стане фундаментално

  • 22 май 2019 07:30

  • 350
  • 4
 Френски феминистки: Правото на аборт да стане фундаментално
© Getty (архив)

Френска феминистка група призова кандидатите на изборите за Европейски парламент да настояват за вписване на правото на аборт като европейско фундаментално право, като изразиха съжаление, че то се поставя под въпрос в редица държави, предаде АФП.

"Това, което искаме, е правото на аборт да бъде част от основните права и да бъде вписано в европейски текст, който да не може да бъде оспорван от държавите", каза вчера Даниела Годри - активистка от "Планинг фамилиал" и членка на групата "Абортите в Европа, жените решават!" на пресконференция.

Групата, която включва различни дружества, защитаващи правата на жените, настоява за вписване на правото на аборт в Хартата за основните права - европейски договор, задължителен за държавите членки. Във връзка с това тя изпрати писмо до всички кандидати на Европейските избори с настояване да подкрепят тези предложения.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" иска да насърчи повече жени да не правят аборт, каза вчера съпредседателят на формацията Йорг Мойтен, цитиран от ДПА. "Не подкрепям твърдите действия срещу жени, защото вярвам, че това не е пътят напред", каза той за телевизионно шоу в родината си.

"Вместо това, бременни жени, които планират аборт, трябва да бъдат убеждавани с меки способи да не прекъсват бременността си. "Жените биват бързо склонявани в консултативни центрове", добави той. Мойтен е водещият кандидат за евроизборите на АзГ, които в Германия ще са на 26 май.

Последвайте канала на

БТА
350 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ddd

2019.05.22 | 10:46

4

на тая торба кой ще и направи дете, че тя да го убие щото имала права.

2019.05.22 | 08:10

3

Вместо да убиват деца.. тея крави да се самоубиват!

на тая

2019.05.22 | 08:08

2

на тая майка и е трябвало да направи аборт и да не трови останалите жени.

sd

2019.05.22 | 08:05

1

майната ви бе боклуци. искате да си убивате децата и наричате това право.

Добави коментар

Водещи новини