Вижте какво бъдеще на ЕС очертаха водещите кандидати за следващ председател на ЕК

  • 16 май 2019 07:34

  • 1142
  • 9
Вижте какво бъдеще на ЕС очертаха водещите кандидати за следващ председател на ЕК
© Кадър - БНТ

Водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия определиха снощния съвместен дебат в Европейския парламент като полезен за преценката на избирателите. Те изразиха надежда, че дебатът ще допринесе за по-голямо участие на гласоподавателите в изборите за евродутати.

Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище (Европейска народна партия) заяви, че с дебата ЕС е показал демократичен подход. Важното бе, че показахме лицата си и вижданията си. Говорих най-много от всички, защото към мен имаше най-много въпроси от останалите кандидати, поясни той на пресконференция.

Вебер отказа да отговори на въпрос, свързан с твърдението на унгарския премиер Виктор Орбан, че не е способен да оглави ЕК. Липсата на отговор също е отговор, поясни Вебер. ЕС трябва да решава, а не да създава проблеми. Трябва да обсъдим как можем да създадем икономически растеж и хората да не напускат страната си, за да печелят по-добре. Не трябва да се борим помежду си, а да си сътрудничим, добави той.

По повод разширяването на ЕС Вебер заяви, че има място за още европейски народи, но преди да бъдат приети, те трябва да решат напълно откритите въпроси, особено граничните си спорове. Турция не може да бъде част от ЕС, защото не е изцяло европейски народ, допълни той.

Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти) отбеляза, че дебатът е очертал възможни мнозинства в следващия състав на ЕП. Той настоя евродепутатите да имат възможност да подкрепят за следващ председател на ЕК някой от водещите кандидати, а не друг.

Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформатори) заяви, че е необходим друг баланс между европейските и националните решения. Има нужда от решения, съобразени с всяка отделна държава от ЕС. Трябва ЕК да бъде по-малко политическа и да не се бори за власт с Европейския съвет. Все по-тясното сближаване на страните от ЕС е неприложимо занапред, коментира той. Захрадил настоя европейската данъчна и външна политика политика да не бъдат очертавани на основата на решения с мнозинство, а с единодушие.

Маргарете Вестагер (АЛДЕ) посочи, че е важно Европа да не бъде разделена и за това трябва да се погрижи ЕК. Тя изрази очакване занапред процесът на разширяване на ЕС да бъде по-бавен. ЕС ще се разширява, но с повече усилия. Никога не съм срещала избирател, който да иска промяна в договорите за ЕС. Трябва да се движим в съществуващите рамки, да приложим приетите правила. Въвеждането на нови правила невинаги е отговор. Трябва да обмислим защо понякога се предпочита взимането на решения без единодушие, допълни тя.

Ска Келер (Зелени) определи разширяването на ЕС досега като голям успех. Трябва да продължим да работим със страните, които се стремят към присъединяване. Трябва да останем внимателни и след приемането на страните по въпроса с върховенството на закона, призова тя.

Келер предложи бюджетът на ЕС да бъде използван природосъобразно. Бюджетът на ЕС бих погледнала през въпроса, какви пари харчим за неща, които увреждат природата, например с насърчаването употребата на замърсяващи енергоизточници.

Трябва да пренасочим парите към природосъобразни технологии и дейности, особено в земеделието, добави тя.

Нико Куе (Европейска левица) призова да не се прави избор между хората и пазара. Ако не изберем хората, Европа ще се срути, обобщи той.

Последвайте канала на

БТА
1142 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
asd

2019.05.16 | 13:44

9

джендър до джендър, педал до педала

Алчността е болест

2019.05.16 | 11:25

8

Последният кандидат е единственият виждащ ядрото на проблема, но в мнозинство на заразени, то винаги ще е отритнат.

2019.05.16 | 10:15

7

Мале това жени ли са ужас.

мях

2019.05.16 | 08:04

5

същите соросоиди....

2019.05.16 | 08:05

6

соросоидите са в москва

2019.05.16 | 07:55

4

ЕВРОПА ЩЕ Е ОБЕДИНЕНА КОГАТО СОЦИАЛИСТИТЕ ОТИДАТ ПРИ ЛЕНИН.

2019.05.16 | 07:54

3

Ска Келер е турска циганка

2019.05.16 | 07:54

2

ПО-ДОБРЕ АЗЕРСКИ НЕФТ, ОТКОЛКОТО АРМЕНСКИ ЦИГАНИ.

2019.05.16 | 07:53

1

Липсата на отговор също е отговор - липсата на пари, също е пари. Затова Германия яде боя в двете войни.

Добави коментар

Водещи новини