Приближен на папата пусна отново тока на сграда в Рим със самонастанили се обитатели

  • 13 май 2019 21:22

  • 789
  • 3
Приближен на папата пусна отново тока на сграда в Рим със самонастанили се обитатели
© Getty Images/Guliver (архив)

Полският кардинал Конрад Крайевски получи от италианския печат прозвището "Робин Худ" на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, след като наруши закона, за да възстанови електрозахранването на сграда в Рим, обитавана от незаконно настанили се в нея хора, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На 6 май токът на сградата в централния римски район Ескуилино бил спрян за неплатени сметки и над 400-те нейни обитатели останали на тъмно.

Крайевски, който ръководи благотворителната фондация на папата, посети сградата в събота, влезе в шахта, пълна с електрически кабели и след това сградата отново светна.

"Беше извънредна, отчаяна ситуация", каза Крайевски в интервю от днес за вестник "Кориере дела сера". "Поемам пълната отговорност. Ако искат да ми изпратят глоба, ще я платя", добави той.

В сградата живеят 420 души, включително около 100 деца, които били лишени от топла вода и електричество.

Действията на Крайевски разгневиха италианския вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Той прикани кардинала да плати 300 000 евро дължими битови сметки.

"Не искам нещата да се политизират, правя благотворителност и се тревожа за бедните хора, за тези семейства, за децата", каза пред "Кориере дела сера" кардиналът.

След намесата на кардинала в събота вечерта, служители на енергоснабдителната компания се върнали с полиция, за да спрат отново електричеството, но се отказали, след като обитателите образували жива верига, за да не ги допуснат.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
789 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
асд

2019.05.14 | 10:29

3

а папата да почне да плаща, не да черпи на чужда софра.

2019.05.14 | 08:30

2

ПАН ПОЛСКИ ДА СИ ИМАМЕ УВАЖЕНИЕТО. СИРЕНЕТО Е С ПАРИ.

ApoloN

2019.05.14 | 07:35

1

Няям думи

Добави коментар

Водещи новини