Туск: ЕС следи конфликта между Турция и Кипър

  • 09 май 2019 21:00

  • 956
  • 1
Туск: ЕС следи конфликта между Турция и Кипър
© Getty Images/Guliver (архив)

ЕС внимателно следи ситуацията във връзка с плановете на Турция в близко време да започне морски сондажи за газ в изключителната икономическа зона на Кипър, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция след края на неформалната среща на върха на ЕС в Сибиу, предаде ТАСС.

ЕС е единен с Кипър. Евросъюзът ще следи внимателно развитието на ситуацията, каза Туск, като посочи, че кипърските власти са повдигнали този въпрос на срещата в Сибиу. Туск изтъкна, че ЕС "очаква Турция да спазва суверенните права" на неговата страна членка.

Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви днес пред другите лидери от ЕС, че опитът на Анкара да извърши сондажи за газ в изключителната икономическа зона на Кипър, е равносилен на "нова инвазия". На срещата в Сибиу Анастасиадис потърси подкрепа, за да се противопостави на действията на Турция.

Според кипърските власти турският сондажен кораб "Фатих" в момента е закотвен на 68 километра северозападно от курорта Пафос, намиращ се в югозападната част на острова. Той е ескортиран от три спомагателни кораба и от турска военна фрегата, но още не е започнал сондажна дейност.

Турция нахлу в Кипър през 1974 г. и окупира северната част на острова след неуспешен опит за преврат на поддръжници на обединението на Кипър с Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, която същевременно не признава Кипър. Турция твърди, че част от изключителната икономическа зона на Кипър съвпада с нейния континентален шелф.

Последвайте канала на

БТА
956 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.05.10 | 11:14

1

какво следите бе кавали. изгонете турците от кипир. и от сирия като сте велик съюз. иначе сте просто едни еврогейци

Добави коментар

Водещи новини