Активисти протестираха в Сибиу заради проблема с емисиите с парников ефект

  • 09 май 2019 15:52

  • 237
  • 0
Активисти протестираха в Сибиу заради проблема с емисиите с парников ефект
© Pixabay

Активисти на Грийнпийс, както и студенти от различни европейски страни, протестираха днес в румънския град Сибиу по повод срещата на върха за бъдещето на Европейския съюз, като разпънаха банер с надпис "Съсипан климат, съсипано бъдеще", предаде Аджерпрес.

"В Румъния най-големите производители на газове с парников ефект са топлоцентралите на въглища. Въпреки че Европейската комисия иска пълно премахване на въглищата, Румъния планира да построи нови мощности на въглища. Освен това, позволява функционирането на топлоцентрали, които не съответстват на европейските норми за околната среда, подкрепяйки този силно замърсяващ сектор за планетата и здравето на хората", заяви Алин Тънасе, координатор на кампаниите на Грийнпийс-Румъния.

"Искаме от правителството на Румъния сериозен ангажимент за поетапното премахване на изкопаемите горива, особено в контекста, в който Румъния има голям потенциал да произвежда газ от чисти и възобновяеми източници", изтъкна той. Организацията споменава, че редица правителства, сред които Франция, Испания, Холандия, Белгия, Дания, Швеция, Португалия и Люксембург, искат ЕС да повиши климатичните си цели за 2030 г. и да постигне нулеви емисии на газове с парников ефект до 2050 г.

В този контекст Румъния, редом до Германия, Полша, Чехия и България, се противопоставят на ревизия на целите за намаляване на емисиите на газове с парников ефект. "Хората в цяла Европа са обезпокоени, защото знаят, че не можем да имаме устойчиво бъдеще без стабилен климат. Европейските лидери не може да претендират, че предлагат стабилност и просперитет без твърди мерки за защита на климата", казва Себастиан Манг, съветник за политиката в областта на климата на Грийнпийс-ЕС.

Последвайте канала на

Novini.bg
237 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини