Помпейо нападна Великобритания заради Китай

  • 08 май 2019 21:47

  • 2136
  • 3
Помпейо нападна Великобритания заради Китай
© Getty Images/Guliver (архив)

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо нападна дългогодишния американски съюзник Великобритания заради отношението ѝ към Китай и "Хуавей" с думите, че това отношение може да навреди на обмена на разузнавателни данни между Вашингтон и Лондон. Помпейо направи изказването по време на посещението си днес в британската столица, в реч в в консервативния мозъчен тръст Център за политически изследвания, предаде Ройтерс.

Помпейо оспори отношението на правителството на премиера Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в към Пекин и предизвика Лондон с думите, че покойният британски лидер Маргарет Тачър е щяла да заеме по-твърда линия спрямо Китай.

"Запитайте се: щеше ли Желязната лейди да мълчи, докато Китай нарушава суверенитета на страните чрез корупция и принуда?", попита държавният секретар на САЩ.

"Недостатъчната сигурност ще навреди на възможностите на САЩ да споделят определена информация по проверените мрежи. Тъкмо това иска Китай - да разедини западните съюзи чрез битове и байтове, не чрез куршуми и бомби", допълни той.

Помпейо заяви, че Западът е изправен пред възраждащото се съревнование между великите сили, дължащо се на Китай, Русия и Иран.

"Сега не е време някой от нас да показва колебание", каза той. "В случая с Китай сме изправени пред нов вид предизвикателство; авторитарен режим, който е икономически интегриран със Запада по начини, по които СССР никога не е бил", допълни Помпейо.

Той заяви, че Китай краде поверителна интелектуална собственост и поверителни търговски данни в Европа, Азия и САЩ. Помпейо открои компанията "Хуавей".

"Китайското правителство може законно да иска достъп до данните, които минават през системите на "Хуавей" и Зет Ти И. Защо ще му е на някого да предоставя такава мощ на режим, който вече е извършвал груби нарушения в киберпространството?", попита той. "Какво може да стори правителството на Нейно величество, за да гарантира, че секретните технологии няма да се превърнат в отворени врати за шпионите на Пекин?"

САЩ казаха на съюзниците си да не използват оборудване от "Хуавей" за изграждането на новите далекосъобщителни мрежи от пето поколение поради опасения, че то може да се превърне в средство за китайски шпионаж. Китайската компания категорично отхвърли обвиненията. Великобритания обаче даде да се разбере, че ще й предостави ограничена роля в изграждането на мрежите си пето поколение.

Последвайте канала на

БТА
2136 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Янките ВЪН !

2019.05.09 | 09:16

3

Помпата , въздух под налягане. Прибирай си кретените окупатори от Ново село и си плащайте наема. Янките Терористие на света !

Олеле

2019.05.08 | 23:07

1

А чие оборудване да използват, това на сътрудниците на АНС ли? И винаги да бъдат подслушвани. Хем незаконно, хем нагло, хем нон-стоп. Точно за това се бори Помпейо, да има пълна власт в разузнаването в целият свят!
А това, че инструментите на АНС докараха огромна финансова щета, преработени в различни вируси, си мълчи. А това, че щяха да взривят Иранска ядрена централа, въобще няма и да каже.
Повръща ми се от това гоподарственно хленчене на тия!

2019.05.09 | 02:15

2

доказателства,червено педалче.

Добави коментар

Водещи новини