Атина: Турция нарушава международното право със сондажите край Кипър

  • 07 май 2019 18:50

  • 859
  • 2
Атина: Турция нарушава международното право със сондажите край Кипър
© Pixabay

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос определи решението на Турция да извърши проучвателни сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър като "пряко и грубо нарушение на международното право", съобщи АНА-МПА.

Павлопулос направи това изказване на среща с делегация на Гръцко-американския институт в Атина. Турските действия осъди днес и гръцкият външен министър Йоргос Катрунгалос в изказване на Четвъртия международен конгрес на Гръцката асоциация за енергийна икономика.

Катрунгалос предупреди, че докато Турция действа извън международното право, тя ще удължи изолацията си, и припомни скорошното изказване на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, че ЕС ще отговори по подобаващ начин и в пълна солидарност с Република Кипър.

Вчера турските намерения бяха осъдени както от ЕС, така и от САЩ, а Кипър издаде международна заповед за арест на екипажа на турския кораб.

Турция, която оспорва правото на кипърското правителство да упражнява суверенните права на Република Кипър след турската окупация на северната част на острова през 1974 г., смята действията си за законни.

Последвайте канала на

БТА
859 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.05.07 | 23:44

2

Ало американците - няма ли да освободите кипър от тази дългогодишна окупация?

асд

2019.05.07 | 19:59

1

това да го прочетат всички натофили и после да ми обясняват, че нато щяло да ни пази. да ни пази от кого???

Добави коментар

Водещи новини