ЕС е обезпокоен от планове за турски сондажи до Кипър

  • 04 май 2019 20:35

  • 1515
  • 0
ЕС е обезпокоен от планове за турски сондажи до Кипър
© pixabay

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини каза днес, че е силно обезпокоена от „обявеното от Турция намерение да извърши сондажи (за газ) в изключителната икономическа зона на Кипър“, предаде Франс прес.

„През март 2018 г. Европейският съвет строго осъди незаконните дейности на Турция в източната част на Средиземно море“, припомни тя в комюнике. „В този контекст призоваваме Турция да демонстрира сдържаност, да спазва суверенитета на Кипър в неговата изключителна икономическа зона и да се въздържа от всякакви нелегални действия, на които ЕС ще отговори съобразно и в пълна солидарност с Кипър“, добави тя.

Кипърското външно министерство заяви, че опитът на Турция да извършва сондажи за природен газ във водите, в които островната държава има изключителни икономически права, е „грубо нарушение“ на суверенитета ѝ.

Според Министерството това показва „истинските намерения“ на Турция да подкопае рестартирането на преговорите за повторно обединение на етнически разделения остров. Гръцкото външно министерство също осъди решението на Турция и призова Анкара да изтегли изпратения сондажен кораб. Вчера турските власти обявиха намерение да извършат до септември сондажи в участък от Средиземно море, който според кипърски медии граничи с кипърската зона.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини