Президентите на Франция и на Италия заедно отдадоха почит на Леонардо да Винчи

  • 02 май 2019 19:35

  • 672
  • 0
Президентите на Франция и на Италия заедно отдадоха почит на Леонардо да Винчи
© Getty Images/Guliver

В Европа отбелязват 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи.

Президентите на Франция и Италия – Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и Серджо Матарела, се поклониха на гроба на твореца в параклиса Сен Юбер в кралския дворец Д'Амбоаз в близост до град Тур. Чрез съвместната си изява, двамата лидери изтъкнаха културните и исторически взаимовръзки между двете им страни след конфликтите през последните месеци.

"Отношенията между Франция и Италия са възможно най-добрите и приятелството, което вече съществува, а и днес беше потвърдено и от мен, и от президента Макрон, е приятелство, което ще преодолее всяко препятствие", заяви италианският президент Серджо Матарела, предаде БНР.

"През онези невероятни времена, когато човечеството се е променило фундаментално, най-доброто от нашите страни и техния интелект се е събрало и заради това връзката между нашите държави и граждани е неразрушима", добави френският му колега Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на.

Двамата лидери посетиха и замъка, където Леонардо умира през 1519 година, както и двореца Шамбор, където се срещнаха с млади французи и италианци, за да отдадат почит на епохата на Ренесанса. А в Лондон по повод годишнината ще покажат портрет на Леонардо. Той е една от двете оцелели до наши дни подобни творби и се смята, че е направена от негов асистент малко преди смъртта му.

Рисунките ще бъдат изложени на специална експозиция в края на май, заедно с други скици на художника. Майкъл Клейтън от Кралския фонд за ценности обяснява: "Рисунките са в центъра на всички работи на Леонардо – артистични творби, различни проекти, проучвания... Всяко нещо, което той прави, минава през хартията".

Паметта на великия художник и откривател е символична връзка между двете страни, които се надяват с днешната си среща точно пред европейските избори да заявят двустранното приятелство, помрачено от неотдавнашната дипломатическа криза, предизвикана от италианското популистко правителство по темата за миграцията и френските „жълти жилетки“. Наследството на Леонардо, притежавано от Франция, обаче също е повод за неразбирателства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини