Испания отряза Карлес Пучдемон за ЕП

  • 29 април 2019 18:27

  • 1403
  • 0
Испания отряза Карлес Пучдемон за ЕП
© Getty (архив)

Централната избирателна комисия на Испания не разреши на бившия ръководител на каталунското правителство Карлес Пучдемон да се кандидатира на европейските избори на 26 май, съобщи неговата партия, предаде АФП.

Според формацията "Заедно за Каталуния" испанските власти искат по този начин да "запушат устата" на Пучдемон и още двама застъпници на идеята за независимост на Каталуния, живеещи в изгнание, Тони Комин и Клара Понсати. Дясната Народна партия и либералната партия "Гражданите" бяха внесли жалба в ЦИК, за да възпрепятстват кандидатурата на Пучдемон.

Основна фигура в опита за откъсване на Каталуния през 2017 г., Пучдемон напусна Испания, за да избяга от съдебно преследване и в момента живее в Белгия. Той бе избран начело на листата на партията си за евровота. "Целта е да бъде чут гласът на тази Каталуния, която иска да бъде независима република в сърцето на институцията, представляваща европейските граждани", заяви неотдавна Пучдемон.

Европейската демократична партия на Каталуния заяви, че ще предприеме всички юридически действия в Испания и в Европа, за да защити правата на тримата кандидати. "Няма никакви юридически прегради пред участието им" и те може да бъдат изключени само по политически причини, заяви адвокатът на Пучдемон, цитиран от АФП.

Последвайте канала на

БТА
1403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини